Oppimiskäsitykseni
Oppiminen pähkinänkuoressa on uuden asian omaksumista joko tiedostetusti tai tiedostamatta. Ihminen oppii koko elämänsä ajan joka päivä uutta, toiset asiat otetaan käyttöön ja toiset voidaan painaa taka-alalle aivojen sopukoihin. Toki ihminen voi myös unohtaa oppimansa.
Hauska esimerkki tulee mieleen muutama viikko sitten tapahtuneesta. Ajelimme neljän naisen kanssa kohti Helsinkiä ja kuuntelimme radiosta musiikkia. Ystäväni kyselivät koko matkan ajan laulajien nimiä ja kappaleiden nimiä. Istuin kuskina nolona hiljaa ja en osallistunut keskusteluun, koska en halunnut myöntää, että minä en tiedä niiden nimiä! Paluumatka alkoi samalla kuviolla, kuka laulaa? Mikä kappaleen nimi? Raisa? Tiedätkö???
Minä hetken mietittyäni vastasin, että en ole koskaan opetellut esiintyjien nimiä saati kappaleiden. Jatkoin, että aivoissani ei ole tilaa kyseisille knoppi tiedoille, koska en tee sillä tiedolla mitään. Tähän lisäsin, että olen musiikkiluokat käynyt, joten kyllä musiikin termit ovat edelleen hallussa, mutta en yksinkertaisesti koe tärkeäksi tietää kappaleen nimeä, minulle riittää tieto siitä, onko kappale hyvä vai ei.
Parhaiten ihminen oppii siis silloin, kun oma mielenkiinto on opittavaan tai opetettavaan asiaan kohdallaan. Opiskelin ensimmäisen tutkintoni Suomen- ja Skandinavian historiasta lukion jälkeen. Luin historiaa, koska se oli kivaa lukiossa. Jossain vaiheessa tutkintoa suorittaessa ymmärsin, ettei historia ole niin sanotusti minun juttu. En halunnut tutkijaksi ja opettajan paikat oli susirajan takana tai ei ainakaan Oulussa. Runnoin tutkinnon kasaan, koska olen määrätietoinen, enkä yleensä jätä asioita kesken. Opiskelumotivaatiota oli, mutta mitenkään loistokasta se ei ollut. Avioeron jälkeen ryntäsin työelämään, jotta sain perheen elätettyä, mutta haaveeni taloustieteistä kyti takaraivossa. Päätin hakeutua markkinointia lukemaan ja yllätyksekseni pääsin. Tämä tutkinto oli erittäin helppo suorittaa ja opiskelumotivaatio oli koko ajan kohdallaan. Tämä osoitti sen, että ihminen oppii parhaiten, kun sillä on selkeä päämäärä ja halu oppia.
Omaa alaa eli markkinointia opetan varmasti tällä samalla innostuneella otteella mikä minulla oli alaa opiskellessa. Uskon, että minulla on paljon annettavaa opetustyöhön oman työkokemuksen kautta. Teen kokoajan markkinointia työssäni ja pidän tärkeänä opetuksen jalkauttamista työelämään. Kukaan ei opi kaikkia asioita lukemalla, vaan paremminkin tekemällä. Siperia opettaa sanonta on hyvin kuvaava tähän kohtaan.
Kukaan ei ole seppä syntyessään. Työtä tekemällä oppii ja kokemuksen myötä tulee varmuus. Toki tietyt lainalaisuudet täytyy opiskelemalla opiskella, mutta kannustaisin jokaista oppilastani hakeutumaan työharjoitteluun tai työelämään hakemaan kokemusta. Varsinkin kun kyseessä on liiketalous ja markkinointi on tätä alaa lähes mahdoton oppia muuten kuin tekemällä.
Vertaispalaute:
VastaaPoistaOn todella mielenkiintoista lukea tekstejäsi. Tunsin itseni tuosta musiikkivisasta selvästi, minä olen niitä jotka tykkää arvailla kappaleita :)
Sinulla on todella hyvät päämäärät, ja olet jo nyt todella hyvä opettaja. Omaat laaja-alaisen substanssiosaamisen. Juuri motivaatio on se kaikista tärkein juttu, jota on hienoa opettaa opiskelijoille, varsinkin kun on itse motivoitunut myös samasta aiheesta. Olen täysin samaa mieltä tuosta, jonka sanoit "kukaan ei opi kaikkia asioita lukemalla, vaan paremminkin tekemällä". Sekä se Siperia tosiaan opettaa :) Olet huipputyyppi, pysy tuollaisena kuin olet Raisa!
t. Petra
kiitos Petra, saat minut niin hyvälle tuulelle aina :) <3
PoistaHauska kirjotelma oppimisesta höystettynä arkielämän oivalluksilla, juuri omakohtaisuuden vuoksi tätä oli mielenkiintoista kuunnella. Oli myös mielenkiintoista kuulla kokemuksiasi kahden tutkinnon suorittamisesta, uskon näistä kokemuksista olevan hyötyä opetustyössäsi kohdatessasi opiskelijoita.
VastaaPoistaTämä sinun oppimiskäsityskirjoitelmasi leikkaa itseasiassa useampaa teoreettista oppimiskäsitystä. Oppiaineeseen liittyvä oppiminen koostuu humanistista ja kongnitiivista kokemuksesta, koska ne liittyvät aiempaan teoreettiseen osaamiseesi ja omiin henkilökohtaisiin tavoitteisiin. Alakohtainen oppiminen, jota kuvaat saavuttavasi joka päivä työssäsi on situaalista oppimista, joka syntyy oikeassa työympäristössä. Omat kokemuksesi parthaista oppimistavoistasi taas on kokemuksellista oppista, jota voit hyödyntää hyvin opiskelijoiden kanssa ohjauskeskusteluissa.
Sekä työkokemuksesi että opiskeluhistoriasi kannalta sinulla on hyvät työkalut tulavaan opetustyöhösi. Juuri tämä on sitä, mitä opiskelijat opettajalta kaipaavat!
wow! Ihan mieletön palaute Suvi! Kuten Katriina alla toteaa, viiltävää :) Kiitos! Nyt ei huoleta huominen pysäkki, sinä jos joku hallitset teoreettiset oppimiskäsitykset. Minä kyllä niin allekirjoitan tämän! <3
PoistaSuvi teki viiltävän hienon analyysin kirjoitelmassasi esiin tulevista oppimisnäkemyksistä! Lukiessani kirjoitelmaasi muiden opiskelijatovereiden kirjoitelmien ohella, erityisesti kokemuksellinen oppiminen tuntuu korostuvan, kun on kyse ammatillisen opettajan työstä. Siksi työelämälähtöisyys ammatillisissa opinnoissa onkin kulmakivi ja juuri sen uskon olevan erityinen vahvuutesi opettajana.
VastaaPoistakiitos Katriina :) Siperia opettaa voisi olla mottoni ;) <3
PoistaNyt pääsin blogiisi sisään ja oli mielenkiintoista lukea tekstejäsi. Olen samaa mieltä kanssasi, että parhaiten oppii juuri työtä tekemällä. Ja kokemus antaa sitä varmuutta. Oppimisnäkemyskirjoitelmassasi korostuu juuri kokemuksellinen oppiminen, jota itsekin kannatan.. Hyvä Raisa!
VastaaPoistakiitos Kirsi :) <3
Poista