keskiviikko 17. helmikuuta 2016

15.2.2016 Työelämäläheisyys

Toiseksi viimeinen luento ja kuten jo edellisessä blogissani sanoin, alkaa turnauskestävyys olla kovilla ja sen ehkä huomaa myös muista. Tänään kiipesin Kilimanjarolle ja kah seeprat vilahti jälleen :) Ihmettelen, miksi Kilimanjaron slidet ovat edelleen ylhäältä alaspäin luettavissa, vaikka koko syksyn vuori sai palautetta, ettei opiskelijat tykänneet siitä tyylistä. Uskollisesti loppuun asti linja piti, tähän täytyy siis olla hyvä peruste ja hyväksytään ulkoasu tällaisena. Seeprat vain jossain välissä vilahti, ne ei enää kulkeneet matkassa.

Odotukset opetukseen olivat neutraalit, Johannes minun kutsuma hypnoottinen puhuja on äänessä jälleen :) Voi tuota ihanaa varmaa tyyliä, ihailtavaa se on kyllä edelleen. Johanneksesta huokuu rauha, varmuus ja osaaminen, hän myös isännöi Kilimanjarolla ja oli selvästi vastuun kantaja. Tästä päivästä jäi mieliin, että opettajat olivat kukin panostaneet opetustuokioon täysillä.

Videot saivat  ensin minulta karvat pystyyn, johtuen viime viikkoisesta kyllästyksestä. Olipa hienoa yllättyä, kun vihdoin vastahakoisesti aukaisin ensimmäisen videon. Minna D:n terveiset Sveitsistä ja perään hetken kuluttua Kirsin haastattelu Suomesta. Tällaiset videot ovat todellakin oikeita ja oikeassa paikassa. Opettajat olivat ne itse tehneet ja se jos joku osoitti vielä lisää osaamista ja panostusta. Videoihin oli käytetty ajatusta ja aikaa. Minna ja Kirsi olivat tehneet haastattelun ja Kirsi oli keksinyt liittää kuvia videoon, koska haastateltava ei halunnut tulla filmitähdeksi. Kirsi saa minulta kyllä sata pistettä ja papukaijamerkin panostuksestaan. Hienoa heittäytymistä.

Myös Minna D oli koostanut loistavan esimerkin ja haastateltavat olivat oikeasta elämästä ja ihanasti puhuivat suomea. Sveitsin mallia verrattiin Suomen oppisopimusmalliin. Ehdottomasti Suomessa on hyvä ottaa oppia muiden maiden käytänteistä. Tämä esimerkki osoitti sen, kuinka opiskelijat koulutetaan ammattiinsa vaaditulla ja ehkä Suomen mittakaavassa myös vaativalla tavalla. Opiskelijoilta odotetaan paljon ja osaamista mitataan testein. Haastateltava tosin lopuksi tuumasi olevansa jo esimiestään nopeampi työssään. Eli oppi todellakin taisi mennä perille.

Oppisopimus on Suomessa hyvä tapa kouluttautua. Itse olen suorittanut yhden monista tutkinnoistani oppisopimuksella. Tämä minun suorittama tutkinto oli omassa työssäni hyvin helppo suorittaa, mutta hieno keino saada työntekijöille ammatti. Tämä opetustuokio sai parhaat keskustelut aikaiseksi loppua kohden. Ehkä kaikki todellakin huomasivat tämän panostuksen ja tarttuivat kiinnostavaan aiheeseen. Uskon, että kaikki saivat jotain kättä pidempää tästä opetuskerrasta. Opetus ei ollut ihan hyvä, vaan loistava :) Kiitos osallisille!

1 kommentti:

  1. Olen samaa mieltä siitä, että turnauskestävyys oli hieman koetuksilla tällä kertaa. Todella hyvä opetustuokio, mutta itseänikin rupesi jo väsyttämään. Pidin hyvistä esimerkeistä luennolla, mutta tämä oli opetustuokioista ehkä neutraalein, tuntui että itsellä oli niin paljon esimerkkejä, olisin toivonut enemmän esimerkkejä myös opettajilta. Pidin myös Kirsin videosta, se oli loistavasti tehty. Oppisopimuksesta olisin mielelläni kuullut enemmän, itselläni kokemusta oppisopimuksen lisäkoulutuksesta. Kummiyritystoiminnasta olisi voinut myös kertoa enemmän :)

    VastaaPoista